Campania vALLuntar - CREIERUL NOSTRU - un hardware cu soft complet

Campania vALLuntar si ROMSILVA planteaza un copac la fiecare 15 comentarii

Vă invit la lectură şi vă provoc să spuneţi în câteva cuvinte impresia voastră despre această postare, despre cartea revizuită aici.
Aceasta este a doua campanie de voluntariat organizată de Grupul Editorial ALL şi constă in urmatoarele: eu am citit o carte aleasă din vasta librarie http://www.all.ro/,   am să vă povestesc despre această carte, iar voi, până în 13 martie, sunteţi rugaţi să scrieţi un comentariu legat de subiectul citit aici. La 15 persoane diferite care au comentat va fi plantat un copăcel de către o echipă  a Grupului Editorial ALL cu sprijinul ROMSILVA. Le mulţumim pentru acest efort, şi mulţumim cititorilor pentru bunăvoinţa şi timpul alocat.
Simt o mare bucurie şi o deosebită plăcere să fac acest lucru!
Comentariile care se iau în calcul pentru plantarea copacilor trebuie să fie făcute până în data de 23 martie, iar în perioada 25 martie - 7 aprilie se vor planta copacii!

Cum functioneaza mintea
autor Steven Pinker

Mereu m-a fascinat creierul fiinţelor, şi, poate mai mult, mintea fiinţelor, iar mintea umană este, desigur, nici nu ştiu cum să-i zic, "entitatea" cea mai fascinantă, "extraterestrul" din noi. Cum se face că ne naştem toţi cu aceeaşi dotare de bază, în aparenţă structura este aceeaşi, aceleaşi elemente fizice ne compun pe toţi, şi, totuşi, ajungem nişte adulţi atât de diferiţi, şi minţile noastre fac totul: aceeaşi structură generează oameni blânzi, buni, iubitori sau tirani infiorători, criminali, persoane odioase, oameni cu o putere de analiză şi o inteligenţă uluitoare ţi oameni care nu pot să formuleze o propoziţie. Nu ma refer aici la sansa de a te naste intr-o familie care te trimite la scoli inalte; oamenii se diferentiaza in inteligenta la fiecare nivel: nu toti cei care termina o facultate sunt la fel de ageri, inteligenti, spontani, etc. Cum este posibil sa se produca asa mari diferente?
Acesta este motivul pentru care am ales sa aflu de la specialisti cate ceva din misterul, complexitatea functionarii mintilor noastre, astfel ca am deschis coperta cartii "Cum functioneaza mintea" de Steven Pinker cu sentimentul ca as fi un chirurg care incepe o operatie.
Un volum scris pe intelesul unui curios ca mine, fara pregatire stiintifica, o carte captivanta, care-ti pune mintea la treaba, si iti solicita atentia, daca vrei sa intelegi explicatiile si experimentele descrise.
Steven Pinker este profesor de psihologie si director al Centrului de Neurostiinte Cognitive din cadrul Massachussets Institute of Technology. A scris si bestsellerul The language instinct (Instinctul limbajului).
Cartea despre care doresc sa va spun cate cuvinte (desi, recunosc, mi-e greu sa spun doar cateva cuvinte), "Cum functioneaza mintea", a fost nominalizata si finalista la Premiul Pulitzer, categoria non-fictiune, ceea ce spune totul despre calitatea acesteia.
Volumul incearca sa explice cateva dintre functiunile si capriciile mai putin intelese ale mintii umane, in termeni evolutivi.  
Mintea umana, in evolutia ei, a ajuns sa fie un sistem cu o organizare fenomenala, care realizeaza performante remarcabile, imposibil de duplicat de catre un inginer. Chiar si faptul ca mintea mea a citit cartea si acuma scriu aceste randuri, toate acestea sunt rezultatul activitatii laboratorului fantastic din cutia mea craniana! Faptul ca voi citiţi, procesaţi şi veţi face un comentariu este rezultatul unui proces pe care mintea dumneavoastra il efectueaza chiar acuma, si este imposibil de reprodus artificial! Nu este fascinant? Sa retineti ca mintea nu este totuna cu creierul! Creierul este un corp, mintea este o entitate, sper ca am exprimat bine ce am gandit.  
Te captiveaza chiar de la titlul primului capitol: "Echipamentul standard" - expresie ce poate fi utilizata si in cazul corpului uman, si se refera la dotarea noastra de baza, inainte de a fi modelati de conditiile de viata, norocul sau ghinionul locului si timpului in care am venit in lumea cunoscuta de noi.
In acest prim capitol autorul ne explica ce este mintea umana si cat de incredibil de complexa este fata de cel mai "incredibil" si ultra-high-performant robot creat pana in ziua de azi (tot de mintea umana). Cred ca in cazul acesta niciodata elevul, robotul, nu-si va depasi parintele.   
Autorul ne spune ca au trecut patru decenii de cercetare asidua in domeniul inteligentei artificiale, astfel ca tehnologia recunoasterii formelor s-a perfectionat, cu toate acestea, performanta dispozitivelor artificiale de recunoastere a formelor este inca foarte departe de randamentul celor care se afla in capul fiintei umane. Lumea reala este imprevizibila si greu de incadrat in tipare.
Nu voi putea scrie in acest articol atat de multe cate as vrea, ar insemna sa scriu o carte, atat de fascinant este subiectul. Insa, de acuma inainte, in activitatea mea ma voi referi de multe ori la lucrurile aflate, si am o multime de insemnari pe marginea acestui subiect.
Un exemplu de comportament pe care creierul nostru il comanda automat si in aparenta fara efort, insa neegalat inca artificial, este mersul nostru biped, normal si banal, credem noi, radem cand cineva se impiedica si-si pierde echilibrul, "e impiedicat" nu reusim sa apreciem incredibilele ecuatii pe care le rezolva creierul nostru pentru restabilirea echilibrului. Oare mersul biped este solutia optima aleasa de evolutie pentru noi? Daca, de exemplu, natura ar fi putut crea un cerb pe roti, ar fi facut-o? Sigur nu, rotile sunt bune pentru o lume cu sosele si cai ferate, dar atat. Picioarele sunt mult mai bune. Si "softul" care controleaza picioarele este unul de neegalat artificial. Inca la patru picioare mai merge cumva cu echilibrul, dar la doua, la mersul biped al omului ...
Ne spune autorul ca atunci cand alergam pornim cu un elan comparabil cu o decolare si pana in prezent nimeni nu a descifrat modul in care reusim sa facem acest lucru.
Sau, daca vorbim de un gest banal efectuat cu mana, intinzi mana si apuci un obiect pe care-l depalsezi si-l asezi undeva. Nimic mai simplu, in aparenta. Insa v-ati gandit vreodata ce ecuatii trigonometrice efctueaza creierul dumneavoastra pentru acest gest? Traiectorii drepte, apoi arce complicate parcurse de mana intr-o dplasare rapida, rotiri si stationari, alternari intre indoiri si rasuciri, de neimaginat! Bratul dumneavoastra este o lampa de arhitect, iar creierul dumneavoastra rezolva fara efort ecuatiile pe care trebuie sa le rezolve de fiecare data cand ridicati un obiect.
Autorul nu este de acord cu teoria oamenilor de stiinta care spun ca diferentele dintre oameni si cimpanzei sunt minime, pentru ca diferenta substantiala este cea de la nivelul mintii. Cimpanzeii, atat de comparati si asemanati cu oamenii, sunt o specie aflata in pragul disparitiei si se chinuie cu inversunare sa supravietuiasca in cateva zone impadurite de pe glob, nu au reusit sa-si schimbe modul de viata timp de milioane de ani. Simpla asemanare sau apropiere a ADN-ului oamenilor cu a cimpanzeilor lasa loc unei mari diferente intre cele doua specii. Si trebuie sa pun un citat, ca suna impresionant: "Trei sute de mii de generatii si pana la zece megabiti de informatie genetica potentiala sunt suficiente pentru ca o minte sa evolueze considerabil". 
Deoarece azi, cand scriu aceasta revizie, este 24 februarie, Dragobetele - sarbatoarea iubirii la romani, din cartea pe care o comentez reiese ca iubirea nu poate fi asemuita unui virus, o cadere de tensiune sau o defectiune. Se pare ca mintea umana nu atinge niciodata o asemenea culme a concentrarii ca atunci cand omul se indragosteste si sigur exista niste calcule extrem de sofisticate care sa poata explica logica speciala a atractiei, a starii de neliniste si a gesturilor filantropice fara noima, si, pana la urma majoritatea oamenilor isi gasesc perechea langa care sa ramana suficient de mult timp pentru a avea copii care reusesc sa supravietuiasca pentru a duce specia si genele mai departe. Va puteti imagina cat de multe ore de programare ar fi necesare pentru a copia o astfel de performanta, artificial?!
Ochiul este un exemplu suprem si incontestabil de inginerie maiastra pe care ni-l da selectia naturala. Este un organ cu totul special, care nu digera mancare, nu schimba nimic in lumea fizica - el este un organ de procesare a informatiilor si, din punct de vedere anatomic este o parte a creierului, el fiind conectat ferm la creier, iar in retina retina exista dispozitive optice si circuite complicate de o finete uluitoare.
Mai vreau sa ating un subiect si incerc sa ma opresc din povestit, desi nu mi-e usor.
Mi-a placut un lucru pe care l-a zis autorul: "Comportamentul in sine nu a evoluat; ceea ce a evoluat a fost mintea".
Se fac diverse cercetari si se presupune ca exista gene responsabile de tot felul de afectiuni grave: Alzheimer, alcoolism, schizofrenie, afectiuni maniaco-depresive, obezitate, accese de violenta, tot felul de tipuri de retard, insa nu au fost gasite gene responsabile cu politetea, limbajul, memoria, inteligenta. "Motivul a fost sintetizat plastic de catre politicianul Sam Rayburn: Orice tampit poate darama o casa, dar ca sa construiesti una iti trebuie un tamplar".

Este evident ca acest subiect e greu de cuprins in cateva randuri, si cartea  "Cum functioneaza mintea" de Steven Pinker merita citita, foarte captivanta, te face sa-ti simti circuitele din minte functionand!

Daca ati avut curiozitatea si rabdarea sa parcurgeti acest articol, va invit sa lasati un comentariu pe acest subiect, iar comentariile care vor aparea pana in 13 martie (chiar de ziua tatalui meu) se vor transforma in copaci plantati de voluntarii Grupului Editorial ALL cu sprijinul ROMSILVA. Puteti pune cate comentarii doriti, insa se va numara pentru plantarea copacilor un comentariu de persoana. (15 persoane care au comentat = UN COPAC PLANTAT)
Fiti generosi, comentati!

Comentarii

  1. vaaaaaaaaaai, nu pot sa cred:| cartea asta a contribuit serios la decizia de a face masteratul in lingvistica. tipul este absolut genial, are idei extrem de bune si le explica cat se poate de clar. minunata carte :x

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru recenzie. Si eu mi-am ales o carte cu baza medicala, d-abia astept sa ma apuc de ea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow! Extraordinara cartea! Asa imi plac mie cartile de specialitate, sa fie scrise cu un limbaj accesibil ca sa inteleaga tot omul de rand despre ce este vorba... Spor la plantat copacei multi! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit, am procesat informatia si nu imi mai rămâne decât să scriu concluzia. O carte interesanta si o recenzie reusită. Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  5. de multa vreme vroiam sa citesc aceasta carte si m-am bucurat sa gasesc o recenzie asa interesanta pentru ea. felicitari

    RăspundețiȘtergere
  6. wow, extraordinara cartea. imi pare asa rau ca nu am vazut-o si eu sa o cer pentru recenzie :).

    RăspundețiȘtergere
  7. Faorte frumoasa recenzia facuta de tine si foarte bun subiectul.Tot ce a scris, continua sa marcheze "creatia" de catre o inteligenta perfecta, mult superioara oricarui 'microcip'creat.Felicitari si cat mai multi copacei!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred că aș citi cartea asta așa cum citeam reviste de știință în adolescență și copilărie :) În plus, mi se pare un super-cadou pentru un băiat/bărbat pasionat de lucrurile astea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi-ar placea si mie sa o citesc.Multumesc pentru aceasta recenzie atat de frumoasa si explicita :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Cu siguranta mi-ar place sa am si sa citesc aceasta carte! Cum as putea face rost de ea??? Din miniminirezumatul prezentat, pare foarte interesanta!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga TEMY, cartea poti s-o cumperi de pe sie-ul editurii ALL, si ai aici linkul direct la carte: http://bit.ly/13sX9mr
      Merita s-o ai in biblioteca si s-o savurezi in liniste! Ma bucur ca am reusit sa starnesc interesul vostru!

      Ștergere
  11. Sunt atatea carti pe site-ul editurii, incat aceasta chiar mi-a scapat, alaturi de alte cateva. Este greu sa alegi doar doua carti...
    Cred ca ii voi cumpara cartea fiului meu, care este foarte interesat de aceste aspecte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vienela, daca fiul tau e interesat de acest gen de informatii, cu siguranta îi va plăcea!

      Ștergere
  12. O carte foarte interesanta! Mi-a placut mult si recenzia:)!

    RăspundețiȘtergere
  13. Este fascinanta puterea mintii umane. Ramane un mister cum oamenii sunt asa diferiti in comportament...chiar si dupa ce citesc carti din acest domeniu. Recenzia cartii spune inca o data ceea ce stiam de fapt despre tine: esti un OM deosebit. Iti multumesc ca te cunosc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Pentru că tot ai spus de criminali, de minte, de evoluţia fiecăruia, consider că în ciuda egalităţii la naştere, majoritatea dintre noi avem posibilitatea să alegem în ce direcţie să evoluăm (bine sau rău).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur ca exista si liberul arbitru, numai ca uneori oamenii se lasa cuprinsi atat de tare de sentimente, incat nu mai sunt in stare sa judece limpede. Ce te poate face sa te opresti din vartej, mai ales cand esti pe cale sa faci o prostie, si sa judeci la rece? Si de ce nu sunt in stare sa se opreasca "criminalii" cu o secunda inainte de a face crima, acesta fiind un eveniment cu urmari ireversibile?

      Ștergere
  15. Am solicitat si eu cartea pentru recenzie si astept cu nerabdare timpul alocat lecturii ei. Felicitari pentru recenzie! Este dificil sa comunici in cateva fraze de ce merita cartea lecturata sau cum functioneaza mintea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa vad ca sunt si alti pasionati de acest gen de carti, eu incep sa fac o obsesie, chiar si la tv nu mai pot sa ma uit decat la programele stiintifice, restul sunt ingrozitor de plictisitoare sau, cu stirile astea zilnice sinistre, ajung sa-mi fie teama si de umbra mea. Si simt ca mi-am gasit locul aici, povestind cu voi despre carti, ma linisteste! Si citesc si eu recenziile voastre!

      Ștergere
  16. Frumoasă recenzie, felicitări ! Cu gândul la recenzie ; "Creierul este un corp, mintea este o entitate" , Cine este entitatea denumită minte ? Sunt oare "eu" ? Sau "eu" sunt doar acel cineva care pun în funcţiune mintea ?

    RăspundețiȘtergere
  17. Corectez ...Sau "eu " sunt doar acel cineva care pun în funcţiune creierul?

    RăspundețiȘtergere
  18. Aoleo, Gabi, greu de zis! Daca as avea un raspuns, cine este entitatea denumita minte, as fi savant! Toata viata cercetam universul din noi, cercetam necunoscutul din noi! Multumesc pentru comentariu!

    RăspundețiȘtergere
  19. Foarte interesanta carte ti-ai ales!

    RăspundețiȘtergere
  20. foarte interesant ! spor la copacei :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Bun.Interesant... Acum o crenguță și de la noi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim, facem un copacel din crengute si o padure din copacei!

      Ștergere
  22. Cam complicata pentru mine, dar asta poate pentru ca nu ma fascineaza subiectul :) Felicitari ca ai asemenea preocupari serioase!

    RăspundețiȘtergere
  23. Eu nu aș vrea să știu cum îmi funcționează mintea, apoi aș sta toată ziua cu "gura pe ea" :)))

    Spor la primit comentarii :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Na, pai e protejata mintea noastra, ca nu stim cum functioneaza ;)! Mersi de comentariul simpatic!

      Ștergere
  24. În concluzie, suntem niște roboți.

    RăspundețiȘtergere
  25. interesanta carte ti-ai ales tu :) tare interesanta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, chiar e, se vezi ce se incinge creierul in timp ce citeste despre el insusi! :-?

      Ștergere
  26. Frumoasă recenzia ta, este fascinantă cartea!!!

    RăspundețiȘtergere
  27. O recenzie foarte interesantă și bine realizată. Bravo! Pot privi cartea și prin alți ochi!
    Spor la plantat copaci!
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Florin, plantam si noi un copacel si ne-am ales si cu o carte deosebita!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu