3 persoane cu COVID 19 la 1 martie, 1029 persoane infectate in 27 martie

Exact cu doua saptamani in urma, pe 13 martie, Grupul de Comunicare Strategica anunta 68 de pensoane infectate cu COVID 19 si nici o persoana decedata. Azi, 27 martie (e dimineata, inca nu avem raportarea de azi, doar pe cea din 26 martie, dupa masa - deci pana la finalul zilei va f mult mai rau), adica dupa doar doua (2) saptamani, am ajuns la 1029 de persoane confirmate cu Covid 19 si 23 de oameni au murit

Astea nu sunt doar statistici, sunt fapte reale din zilele pe care le traim acuma, uluiti de ce se intampla si prin ce trecem - cei mai multi dintre noi nu au trecut niciodata prin astfel de situatie - restrictii si pericol.

In acel week-end, care a inceput cu ziua de vineri 13 martie, s-a luat decizia decretarii starii de urgenta - incepand cu 16 martie - asa ca a fost un week-end in care lumea a alergat sa isi faca provizii - cozi la magazine, cozi la farmacii, oamenii au golit rafturile, a disparut spirtul, dezinfectantul, s-a produs o nebunie - nu mai era voi sa se faca inghesuiala in magazin, cozile se formau afara, cu distanta intre oameni.
Acuma, cand vedem cum stam, se pare ca, oarecum, a fost pe buna dreptate.

Coada de la market era sambata dimineata, la ora 8, cand deschidea magazinul, in 14 martie.

Poza de mai jos arata coada la farmacie, seara.la ora 20, in 14 martie



Apoi s-a inchis si loteria!

Vreti sa stiti cum a inceput totul la noi?
Nu iti vine sa crezi cat de usor se dezechilibreaza toata linistea si rutina noastra:
In 24 februarie 2020, pe site-ul Guvernului se anunta ca nu avem nici un caz de coronavirus pe teritoriul Romaniei:
"Până în acest moment nu există nici un cetățean român contaminat cu virusul cunoscut publicului larg sub denumirea de Coronavirus
Postat în: 24 februarie 2020" - gasiti articolul AICI!

Dupa doar o zi, pe 25 februarie 2020, apare tavalugul de care ne temeam - comunicatul de presa referitor la primul caz de coronavirus din Romania, adus din Italia la noi:
"Informare de presă
Postat în: 25 februarie 2020
În continuarea informațiilor referitoare la cazul cetățeanului în vârstă de 71 de ani, depistat ca infectat cu virusul COVID-19, Grupul de Comunicare Strategică face următoarele precizări :

Bărbatul are cetățenie italiană și, potrivit informațiilor disponibile la acest moment, a fost în România, în Craiova, în perioada 18-22 februarie.
În această perioadă bărbatul a vizitat rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de afaceri.
Autoritățile române au activat protocoalele necesare în acest tip de situație, urmând a fi declanșată o anchetă epidemiologică și dispuse măsurile de carantină sau izolare, după caz.

Grupul de Comunicare Strategică" - articolul este disponibil AICI!

Sper sa se pastreze link-urile valabile - am vrut sa scriu acest articol, deoarece ma socheaza si pe mine ca pe multi dinre voi, probabil, aceasta evolutie a imbolnavirilor si a schimbarii societatii noastre.

Pe 1 martie 2020 aveam deja 3 oameni bolnavi cu coronavirus (vezi AICI comunicatul), in 14 martie 2020 s-a atins suta de imbolnaviri, (vezi AICI comunicatul), peste o saptamana - in 21 martie 2020 deja erau 367 de imbolnaviri si inca nici un deces (vezi AICI comunicatul), dar a doua zi, in 22 martie 2020 erau 433 de imbolnaviri si 2 decese (vezi AICI comunicatul), iar acuma, dupa doar inca o saptamana, in 27 martie 2020 - avem comunicatul de ieri, in care se anunta:
"Până astăzi, 26 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.029 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 1.029 de persoane confirmate pozitiv, 94 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 28 la București, 6 la Craiova, 5 la Constanța, unul la Cluj și unul la Iași).
Până astăzi, 17 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău și Timișoara, au decedat." (vezi AICI comunicatul) - desi, din cate au anuntat mereu, la Timisoara nu a murit nimeni si au fost cei mai multi insanatositi - asta datorita domnului doctor Virgil Musta - care, are grija atat de pacientii din spital, cat si de toti cetatenii prin grupul pe care l-a creat pe facebook unde ne da sfaturi bune ca sa nu ajungem sa ne imbolnavim - un grup fantastic, creat in 16 martie 2020 si care deja are peste 50.000 de membri! City Doctors-comunitate pentru sănătate!

Bineinteles ca toate televiziunile il solicita pe domnul doctor - un adevarat erou, ca sa afle cum reuseste dumnealui sa aiba asa rezultate bune - imaginea de mai jos este un instantaneu din timpul stirilor PRO-TV de la ora 19,00, de luni, 23 martie.

Cine stie cand se va termina, e o stare in care nu are nimeni voie sa umble pe  afara fara adeverinta speciala de la serviciu, declaratie pe proprie raspundere daca are vreo treaba urgenta si trebuie sa iasa, altfel e de rau, amenda e nimic pe langa faptul ca risti sa te imbolnavesti.

Am facut cateva instantanee ale evolutiei numarului de imbolnaviri de pe site-ul  Johns Hopkins University - puteti vedea harta in timp real AICI!

In data de 23.03.2020 - situatia in Romania

In data de 23.03.2020 - situatia in lume
China are cele mai multe cazuri, apoi Italia, USA, Spania


In data de 25.03.2020 - situatia in Romania

In data de 25.03.2020 - situatia in lume
Aceeasi situatie in sensul ca cele mai multe cazuri raman in China, Italia, USA, Spania

In data de 27.03.2020 - situatia in Romania


In data de 27.03.2020 - situatia in lume
S-a schimbat situatia la nivel global - cele mai multe cazuri in USA, apoi China, apoi Italia si Spania
E destul de socant, daca ne gandim ce populatie are China si SUA, fata de Italia si Spania - raportul de imbolnaviri la numarul de cetateni ai tarilor este extrem de diferit.



ACTUALIZARE - 29.03.2020

Din 27 pana acuma s-a produs o schimbare majora, trista - in special pentru Italia.

Mai jos pun situatia de azi - 29.03.2020 - pentru SUA, Germania - foarte multi bolnavi, dar putine decese, Rusia - multi bolnavi si doar4 decese, Franta, Spania - unde e grav, China

In lume - s-au inmultit cazurile si au ajuns la 664.924 persoane confirmate (cine stie cati or fi in realitate) fata de 532.253 cu doua zile in urma.

In Romania, de la 1052 cu doua zile in urma, au ajuns la 1452 - nu au trecut decat cateva zile cand numaram pe degete numarul persoanelor confirmate zilnic, si acuma e de ordinul sutelor!

Si Italia - nu mai conteaza numarul de imbolnaviri - numarul mortilor e ingrozitor - peste 10.000

China - pare ca incep sa imbunatateasca situatia

Franta - destul de sever

Germania - multi bolnavi, foarte bine la controlul situatiei, putini decedati

Rusia - destul de ciudat - daca transmit datele reale

Spania - destul de urata situatie - o tara calda si primitoare

Statele Unite ale Americii - multe cazuri de imbolnaviri dar fata de Italia si Spania - procent de decese mai mic.


Se ne auzim cu bine.

Comentarii