Pensiunea care isi umileste musafirii - in Sovata

 Escapada de week-end nereusita, la munte

Se spune ca o vacanta la Sovata este de exceptie - zona frumoasa, padure, munte, lacul sarat Ursu, oameni draguti, primitori, mancare ungureasca super gustoasa - numai cand te gandesti la faimosii kurtos kalacsi si langosii cu branza, smantana si usturoi.

Am sa va povestesc cum ceea ce trebuia sa fie un week-end linistit la Sovata, cu o noapte de cazare la Casa Anette, s-a transformat intr-o umilinta si un fiasco.

Se anunta un week-end extrem de cald, canicula adevarata, caldura ca intr-un deșert -  week-end-ul 23-24 iulie.

Asa ca sotul meu a rezervat pe Booking o noapte de cazare pentru doua familii, pentru noi si nașii nostri, pentru noaptea de 23 iulie - asta fiind sambata -  la Casa Anette, in Sovata - exact ce doream - zona linistita, aproape de centru si de lacul Ursu, cu o evaluare de 9,5 puncte, dotari ok, nu se fumeaza, fara petreceri - in aparenta exact ce cautam: un loc linistit dupa o zi de strand.

Imi si imaginam cum voi sta in curte, sa citesc, sa ma relaxez - ca si nașa, care a pus in bagaj intai cartea pe care o incepuse, apoi restul lucrurilor.

De abia m-am putut decide ce sa iau cu mine - de mult timp imi doream ca atunci cand mergem la Sovata sa si ramanem peste noapte, ca am fost de multe ori, insa nu ne-am luat cazare niciodata - asa ca de abia asteptam, nu pot sa va spun cu cata nerabdare.

Ia uite cum le-am insirat, cartile, ca sa aleg ceva, ca nu era sa le iau pe toate.


Desi am pornit vineri, la ora 3, nu am reusit sa iesim din oras pana dupa ora 4.
Si nu am mers mult, ca, din nefericire, pe autostrada spre Lugoj, traficul era blocat din cauza unui accident. Si am stat, si am stat ...
Era infernal de cald, la bord termometrul a aratat 46 grade - am facut o poza, pentru ca nu am mai intalnit asa o temperatura:

Nu ne era gandul decat la placerea de a ne relaxa la Sovata - a doua zi, vineri innoptam la nași.
Am stat mult, nu stiu cat, nu se vedea capatul cozii - insa, cand am inceput sa mergem, nu mai erau urmele accidentului - ce bine, ca nu as fi vrut sa vad - in imaginea de mai jos am facut o poza cand drumul coteste spre dreapta - cat vezi cu ochii, in departare, era tot coada de masini.

A fost greu drumul, am ajuns seara, nu mai stiu pe la cat.
Dar, nu mai conta.
Sambata dimineata am plecat.
Am mers intai la pensiune, sa vedem daca nu cumva s-a eliberat apartamentul. Inca nu era liber, dar gazda a zis ca ne suna cand e pregatit - ca aveam carne de gratare la noi si trebuia sa o punem in figider.
Insa gazda ne-a spus, cam socata, ca nu putem face gratare acolo - in casa nici nu are decat ceva resou, iar afara nu are gratar. Si a zis ca nici daca ar aduce un gratar, nu am putea praji nimic, deoarece curtea e extrem de mica si nu ai loc de asa ceva.
Am plecat la lacul Ursu, si asteptam pauza de la ora 13 ca sa ducem bagajele si carnea la pensiune.
Nu stiu daca sunteti in tema cu procedura de la lac, dar de la ora 13 la 15 toata lumea iese din lac, e o chestie pentru a ajuta lacul sa se echilibreze. Foarte frumos. 
Insa atentie: desi ai luat un bilet cu 40 lei - care e bilet valabil pana ce se inchide strandul, daca iesi din incinta strandului, ca sa reintri, mai platesti o data 40 lei! Desi au zis ca daca lipsesti putin, ei iti scriu pe bilet ca ai iesit, si te lasa sa intri din nou. Data trecuta am iesit cu nașa sa ne luam langosi si kurtos si nu am avut probleme la reintrare.
Acuma, cand s-a facut ora 13 si toata lumea a iesit din lac, sotul meu si nașu au plecat sa duca masina cu bagajele si carnea la cazare.
A durat cam mult pana sa revina si am aflat de ce - nu i-au mai lasat sa intre fara sa plateasca inca o data taxa de 40 lei - desi au anuntat ca ies si de ce trebuie sa iasa.
S-a cam lasat cu nervi, iar nașa a mers sa discute cu cineva din conducere - a depus o reclamatie intr-un caiet care era plin cu acelasi tip de reclamatie - multi oameni s-au simtit deranjati de a plati inca o data 40 lei ca sa reintre in strand.
Adevarata aventura este ceea ce vreau sa va povestesc despre ce am patit mai departe, la cazare.
Pentru ca stiam ca nu putem face gratare la cazare, am decis sa ne comandam pizza, sa ne aduca la pensiune, sa stam linistiti sa mancam in curte, ca era acolo o masa si scaune.
In afara de noi si nașii nostri, au mai venit si fata nasilor cu prietenul ei si parintii lui - ei urmau sa plece seara, nu ramaneau in Sovata.
Am comandat pizza pentru toti, asa cum am spus, si urma sa vina la pensiune, cam pe cand ajungeam si noi acolo.
Copiii tocmai au absolvit facultatea si intentionam sa stam la o poveste, dupa care ei plecau, iar noi cu nasii urma sa ne odihnim, ca eram terminati de oboseala - dupa o saptamana cu 40 grade la Timisoara, de abia asteptam sa stam, sa ne relaxam.
Dupa ora 17 am mers la pensiune toti, sa facem dupa cum am zis; mancam pizza, mai stam la povesti, si apoi noi ne retragem iar copiii si parintii baiatului urmau sa plece.

Si aici incepe cea mai socanta parte si cazare pe care am avut-o vreodata.

Am parcat cele doua masini in fata pensiunii, un spatiu de parcare mare si relativ gol.
Pizza inca nu venise.
Am intrat in curte - atunci a venit gazda si intai a zis ca nu avem voie sa intram toti in apartament.
Era in regula, ca, de fapt, era mai bine afara.
Insa dupa cateva minute, a revenit si a zis ca nu avem voie nici in curte sa stam toti, sa mancam, ca e impotriva regulamentului.
Eu tocmai intrasem in apartament sa imi las geanta de plaja - cand am intrat aveam voie sa stam in curte, cand am iesit - totul era schimbat,
Am facut 2 poze repede, si nu imi venea sa cred ce aud.


Femeia se purta cu noi ca si cum am fi fost cine stie ce pierde-vara care i-au invadat proprietatea.
Degeaba am incercat sa-i spunem ca nu facem chef, doar mancam, nu deranjam pe nimeni, ca am comandat pizza acolo ca nici nu ne-am imaginat ca nu avem voie sa mancam acolo, nici macar nu e nevoie sa folosim vesela si tacamuri.
Degeaba, o tinea pe a ei, ca nu avem voie, sa iesim, si daca vrem, putem sa anulam cazarea!!!
Adica asa, obositi, sa ne luam sa plecam!
Am iesit in parcare, ca trebuia, oricum, sa asteptam pizza, ca era deja comandata si trebuia sa vina, nu mai puteam sa le facem si oamenilor aia asa un necaz si sa anulam comanda, erau totusi 8 bucati!
Na, acuma, ne faceam planuri sa stam in parcare, macar, la masini, sa mancam, ca nu mai aveam chef de nimic, eram catraniti rau - fata nasilor, cu tineretea ei dezinvolta si directa, i-a zis femeii ca e REA - asta a cam pus paie pe foc, pentru ca doamna s-a simtit extrem de ofensata.
Insa noi eram umiliti, stateam ca niste oameni fara casa, in parcare.

Si asta nu e tot.
A venit tatal doamnei - ca nu avem voie sa stam in parcare - sa nu mancam, sa nu stam in parcare - cred ca se referea la masina musafirilor nostri, insa nu mai intelegeam nimic. A zis ca e parcarea lui si ca nu noi platim impozit!
Dupa cum se vede si in poza, parcarea nu era plina, daca venea cineva, ar fi avut loc, iar daca era cazul, am fi eliberat locul pentru cineva care era cazat acolo!

Iata si parcarea unde nu ai voie sa stai - dupa cum vedeti, a venit si pizza, iar noi nu aveam voie sa stam acolo, in strada, sa mancam - nu prea cred ca e parcarea lor, in orice caz, nu toata, si nu era nici un semn care sa indice acest lucru. Pur si simplu, omul ne-a expediat fara jena de acolo.

Obositi si extrem de tensionati si dezamagiti, ne-am dus in parcul Tivoli - acuma am auzit si l-am vizitat prima data - si ne gandeam ca dupa ce mancam, noi ne retragem, totusi, la pensiune, sa dormim, si asta e, dimineata plecam; iar musafirii nostri urmau sa plece imediat ce teminam de mancat.
Uite asa am ajuns sa mancam in parc, in picioare, pe banca, cu o senzatie de umilinta si dezamagire in piept.

Si, incredibil, evolutia negativa a evenimentelor nu s-a incheiat!
"DISTRACTIA" NU E GATA!

Cine credeti ca l-a sunat pe sotul meu?
De unde, de fapt: de la Booking!
Au sunat sa ne spuna ca doamna de la Casa Anette cere ANULAREA REZERVARII, si ne intreba daca suntem de acord!
Doamne - asta era incredibil!
Sotul meu a fost de acord, nu mai avea chef de nimic, el era mai afectat si mai dezolat decat noi toti la un loc, care, macar eram furiosi si dezbateam intre noi tampenia asta. El nici nu a mancat, pentru ca a zis ca nu poate sa inghita nimic.

Dupa un minut au sunat din nou de la Booking- gazda de la Casa Anette intreba in cat timp ii ducem cheia!
Ne-am strans cutiile cu pizza, le-am impartit, fata nasilor cu prietenul ei si parintii lui au plecat, iar noi cu nasii am mers la mirifica Casa Anette sa ne luam catrafusele si sa ne ducem invartindu-ne.
Gazda ne astepta - ca un gardian, a venit cu noi in apartament - am intrebat-o de ce face asa ceva. A zis ca asta e, nu am respectat regulile! Nu mai stiu exact care au mai fost discutiile, ca eram asa de abatuti, obositi si umiliti, ne miscam parca in reluare.
A, a mai zis ca fata nasilor a fost obraznica - si sotul meu a intrebat-o: "Si eu am fost?"
- Nu, dumneavoastra nu ati fost.

Nașa a mers pana la baie sa se spele pe maini - gazda-gardian s-a dus dupa ea si nu a lasat-o sa se spele pe maini - ca nu are voie sa consume apa!!!

Ce sa va mai zic, a fost cazarea - șoc pe care nu o vom uita niciodata, si senzatia aceea de umilinta si dezgust, dupa ce atat de mult ne-am dorit sa stam, in sfarsit, in curte, sa ne odihnim.

Ne-am luat bagajele si am plecat in seara aceea din statiune.
Acuma, desi nu vreau, simt o aversiune chiar si pentru Sovata, si nu imi doresc sa merg degraba acolo.
Daca te uiti pe Booking si pe Agoda.com - gasesti aceleasi comentarii, dar chiar aceleasi, nu asemanatoare - punctaj mare, unii au mici obiectii, dar trec toate cu vederea, insa pentru noi a fost extrem de neplacut.
Ati avut si voi experiente atat de neplacute cu vreo cazare?
Sotul meu a zis ca nu doreste sa faca nici un review negativ, vrea sa treaca peste si sa nu se mai gandeasca.
Insa eu am vrut sa public aceasta intamplare, pentru ca, mi-am dorit foarte tare sa ajung si sa ma odihnesc la munte, in liniste, imi si imaginam asta, asa ca felul in care au evoluat lucrurile m-au marcat, pot sa spun, si inca am un gust amar, desi au trecut doua saptamani.

Nu stiu cat de vinovati am fost noi, dar sigur nu aveam de gand nici sa facem chef, nici sa ne mutam definitiv in pensiunea aia, si sigur nu aratam ca niste golani pusi pe distrugeri.

Adios, Casa Anette - gazda extrem de rigida, cu care nu am reusit sa discutam, ne-a "dat un picior in fund", si cu asta, basta.
Bye-bye Sovata!

Comentarii