Intamplare adevarata - cat de usor se ramane in Ro fara job

Daca lucrezi la privat in tara noastra, nimic nu te apara de a fi umilit, nedreptatit si dat afara.

Poti sa lucrezi cat de constiincios vrei, maxim de constiincios, nimic nu conteaza, tu, ca angajat, nu valorezi doi bani, numai afacerea care-i imbogateste pe administratorii si patronii firmei conteazaa.

Sunt cam revoltata, dar nu voi da nume, pentru ca, desi ma refer la un caz concret, stiu ca situatia este generala, si o intalnesti cu diversele aspecte specifice diverselor locuri de munca.

Ambulanta privata, transport pacienti la si de la dializa. Pe banii statului, un serviciu extrem de util, vital, pentru pacientii cu dializa.

Sofer pe ambulanta - salariul minim pe economie + bonuri de masa.

Pare simplu - la ore precise, stabilite la spital, aduci pacientii la dializa si duci pacientii de la dializaa, acasa la ei. Pot sa fie 3 curse pe zi, cel mult. Primii, cei mai  matinali, trebuie sa ajunga intre 6.30 si 7 la centrul medical.

Bun, ai de adus 3 pacienti pentru ora 7. Pacientii trebuie adusi de la 60-70 km distanta, Ca sa ajungi cu ei la ora 7 cel tarziu la centurl medical, trebuie sa pleci de acasa la 3 jumate noaptea - pentru ca sun, sa zicem 3 pacienti, din diverse locatii - ceea ce inseamna timp suplimentar pana ii aduni.

Te scoli inainte de ora 3, (cine stie cat ai reusit sa dormi, sigur nu prea mult) ca sa apuci sa te dezmeticesti. Te urci in masina, care, desi e un serviciu public, transporta oameni, merge cum merge - stergatoare proaste, faruri proaste, uneori si frana proasta. 

Ajungi la pacienti, dupa unii inca trebuie sa mai astepti, pentru ca nu sunt tocmai gata. Nu stiu daca stiti, dar bolnavii care fac dializa, in timp devin tot mai bolnavi, raman intai fara un picior, apoi fara ambele picioare, se simt rau, nu au voie sa bea apa, au o stare de sanatate fragila si in deterioarare continua..

Asadar, aduni pacientii. Nu le place sa fie multi in masina, dar uneori trebuie sa iei chiar 4, deci stau mai stramtorati. Daca sunt din cei fara un picior sau fara ambele picioare, ii pui pe scaunul cu rotile, dar pana la scaun, trebuie luati in brate, iti rupi spatele, mainile, picioarele ca sa ii ridici, pentru ca sunt extremde lipsiti de putere, Si sa-i asezi in masina e un efort deosebit. Desigur, asta doar tu simti, tu care te-ai trezit la 3 ca sa mergi dupa oameni. Nu-i pasa nimanui de "problema" ta.

Ii duci la spital, acolo o iei de la capat cu ridicatul lor, cu ajutatul lor, pentru ca nu vine nimeni din personalul spitalului sa te ajute, ca nu e treaba lor, nu?

Dupa ce-i lasi, ai o scurta pauza, in care nu prea ai timp de mare odihna, deoarece, pe ora 11,30 - 12,00, trebuie sa aduci o noua tura de pacienti, si trebuie sa pleci la drum cu vreo 2 ore inainte, depinde cat de departe ai de mers. Aduci pacientii pe ora 12 si ii duci pe cei pe care i-ai adus la 6 dimineata - cu care trebuie sa mergi iarasi 2-3 ore (dus-intors(, depinde de cat de departe i-ai adus Pe cand te-ai intors, trebuie sa mergi dupa pacientii care intra la dializa la ora 16 - depinde cat de departe - poate ai de mers 1 ora, apoi sa vii cuu ei o ora. Lasi oamenii la ora 16 la dializa, si-i preiei pe cei pe care i-ai adus la ora 12, si-i duci acasa - iar faci 2-3 ore (dus intors).

Nu prea  ai multa pauza, ca se face ora 20 - ba chiar ora 21 uneori, si trebuie sa duci pacientii pe care i-ai adus la ora 16. Si-i duci acasa - e posibil sa termini lucrul pe la ora 10.

Esti rupt de oboseala, te pui in pat cat mai repede, pentru ca e posibil ca la ora 3 sau 4 sa fii nevoit sa te trezesti din nou, ca sa aduci pacientii pentru ora 6,30 - 7,00.

Asa poate sa arate o zi de lucru din viata unui sofer care duce si aduce pacientii la dializa. 

Dar, asta nu e tot. Unii pacienti, poate pentru ca sunt bolnavi, nu stiu, sunt extrem de irascibili, si, fara sa se gandeasca la efortul facut de omul ala care-i duce si-i aduce de la spital, fara sa se gandeasca la faptul ca, in toata nenorocirea, are noroc sa poata beneficia de acest serviciu asigurat de stat, ba chair considera ca esti un fel de sluga obligata sa suporte toate ofurile pe care ei le poarta cu ei, adica ba mergi prea tare, ba vii prea repede dupa ei, ba trebuie sa le faci hatarul sa-i astepti la farmacie (desi nu ai obligatia sa faci asta, dar, daca te roaga, in ciuda faptului ca nu ai timp de pierdut) iar ei, desi i-ai rugat sa nu stea mult, astepti jumate de ora afara, in masina, iar daca le faci observatie se revolta si te reclama la conducere. Iar tu cine esti? Un nimeni care duce si aduce bolnavii la si de la spital, un servitor al bolnavilor si un aducator de bani pentru patroni. Efortul tau si lipsa ta de odihna nu valoreaza nimic.

Si asta nu e tot.

La spital, talentele personalului medical - pe tine, soferul care duce si aduce pacientii, omul care ii ia efectictiv in brate pe cei care nu sse pot ridica, mai ales dupa dializa, cand sunt extrem, extrem de sfarsiti, da, pe tine te ia la intrebari asistenta sefa ca de ce stai pe hol. Daca indraznesti sa zici ceva, te reclama, punandu-ti in pericol slujba ta, nu ii pasa nimanui ca tu te-ai culcat la 11 si te-ai trezit la 3, ca ai alergat pe sosele sa-i aduci la timp, ca i-ai ridicat pe bratele tale, ca ai respirat nas in nas cu acei oameni, nu conteaza nici pentru asistenta sefa, nu prea mult nici pentru pacient, care e numai cu gandul la necazul si nevoile lui, iar patronii, au nevoie numai de aprobarea asistentei sefa si multumirea greu de atins a pacientilor. Tu, soferul, esti fiul ploii, poti fi inlocuit in orice clipa, afacerea are nevoie de asistenta sefa si de pacienti, nu de tine.

Sectia de dializa e la etaj. Pentru ca trebuie sa cobori cu pacientul fara picior, in mod firesc, te duci la lift, adica o iei pe ruta cea mai scurta, ca bolnavul, fara un picior, dupa dializa este slabit si obosit. Dar, ce sa faci, trebuie sa imparti liftul cu sectia ATI, asa ca, daca apesi pe butonul liftului, dupa ce a apasat deja asistenta de la ATI, poate obosita dar si cam intepata, aceasta isi scoate ecusonul cu un aer invingator si ti-l intinde in fata ochilor precum un arbitru de fotbal cartonasul rosu, pentru ca, tu cu pacientul tau de la dializa nu sunteti urgenta, sunteti ceva de rutina, mai ales tu, soferul, care toata ziua te "fâțâi" pe acolo cu pacientii tai, asa  ca, desigur, asistenta de la ATI iti arata cine e seful, si te paraste la domnul doctor, care, cum e de asteptat, tine cu asistenta lui, asa ca tu, soferul obraznic care te scoli la 3 noaptea ca sa aduci oamenii, devii din nou un fel de viermisor certat si urecheat, si dat in gat la patroni, pentru care nu  reprezinti decat un suport pentru aducerea banilor. Esti reclamat, esti exmatriculat, sunt destui care pot sa vina in locul tau.

Si, uite asa, ai ramas fara locul de munca, pentru ca esti doar soferul, omul de care se pot lipsi pacientii, patronii, iar personalul de la spital, suveran si foarte mandru, nici nu intra in calcul. Ca esti usor de inlocuit, viata ta nu conteaza pentru nici una dintre cele 3 parti, nu conteaza efortul pe care l-ai depus, lipsa somnului, durerea de spate, de maini, de cap, nu, nu conteaza, esti extrem de marunt si inlocuibil.

Da, un loc de munca in care nu multi rezista, asa ca angajatii vin si pleaca dupa o luna, doua, sau chiar mai putin, Nu e batator la ochi pentru nimeni? Dar stai, cine sa isi bata capul pentru vietile insignifiante ale acestor soferi?

Sunt foarte mahnita, Al meu "sofer" a trecut prin toate astea, insa, recunosc ca a ripostat la umilinte, asa ca PA JOB! Ori taci si inghiti sa fii umilit, sa ti se vorbeasca de parca ai fi un sclav din evul mediu, ori PLECI! Pentru ca esti inlocuibil!

Poti sa fii tu corectul lui Pește si sa muncesti cu sarg si constiinciozitate, daca cineva e nemultumit, indiferent cat drept sau nedrept este, tu nu ai nici un cuvant de spus, esti eliminat. Ce faci, mergi in instanta? Ca sa demonstrezi ce?

Daca nu am coerenta, asta e! Nu mai pot sa recitesc acuma, pentru ca as putea sa renunt, nu imi preaa place sa actionez din impuls.

Comentarii