23.02.2012 - joi - Conferinta BIOTOWNS - 2


23.02.2012 - CONFERINTA BIOTOWNS - partea a doua


In continuare a luat cuvantul d-na Acs Santa Agnes - Primaria Orasului Szeged. A vorbit despre demararea proiectului in 2011, despre Conferinta de lansare din iune 2011, despre dezvoltarea acestui proiect in cadrul programului de dezvoltare transfrontaliera, lider de proiect fiind orasul Szeged, iar partener orasul Timisoara. Acest tip de proiect este important din mai multe puncte de vedere: iti ofera posibilitatea gandirii impreuna, a identificarii impreuna a problemelor si, in final, a identificarii solutiilor tot impreuna; nu e de neglijat faptul ca intensitatea finantarii europene e ridicata in proiectele transfrontaliere, ajungand la 85%-- 90% din valoarea proiectului. S-au consolidat relatiile de infratire intre cele doua orase si functioneaza corespunzator. Un astfel de succes a fost si proiectul transfrontalier CARPAT ZOO, incheiat intre cele doua gradini zoologice ale oraselor, incheiat in 2010. Si acuma se contureaza un nou proiect - cooperarea intre pietele de gros ale celor doua orase.
Si de ce are nevoie un oras de strategie de mediu? Aceasta strategie va furniza o baza pentru urmatoarele proiecte de mediu, un fundament de specialitate pentru orice proiect care atinge subiecte legate de mediu.
In cadrul acestui proiect s-a construit o pagina web comuna: http://www.biotowns.ro.
Pentru tineri s-a organizat concurs, pe trei categorii de varsta: desen, pentru copiii claselor I-IV, si eseu si fotografie pentru copiii mai mari. S-au acordat diplome copiilor castigatori, emotionati:
pentru desen - Ioana Vasile, eleva in cls. a III-a

 pentru eseu, fetele si-au citit fiecare articolul: Diana Carasel, clasa a VII-a
                              Olah Iulia, clasa a VIII-a

pentru fotografie: Bogdan Pocol, clasa a VIII-a

D-na Kiss Orsoloya - Universitatea din Szeged, Departamentul de Stiinte ale Naturii si Informatica, Catedra de Ecologie, a vorbit despre proiectul Universitatii de Stiinte din Szeged - activitate axata asupra padurilor si parcurilor din orasul Szeged. A prezentat cateva harti vechi, de prin anii 1700 - 1800, din care reiese ca suprafata de spatii verzi a crescut. Printre altele a spus ca ciorile au disparut din Szeged, si au fost afectate si alte pasari, care cuibareau in cuiburile ciorilor (nu stiam asta).
Studiul realizat in Timisoara s-a finalizat in decembrie 2011 - oaspetii au primit in mape si CD-uri cu prezentari in ambele limbi (romana si maghiara).
In continuare a vorbit dl. Adrian Sinitean, o prezentare foarte interesanta, cu care am sa incep urmatorul articol al Conferintei.
Despre partea I a Conferintei puteti citi aici: Conferinta BIOTOWNS - partea 1
Daca vi s-a parut ca merita, dati si voi, mai jos, un share pe Facebook, sau un +1 pe Goagăl

Comentarii